Svaki zaposleni građanin duguje bankama 5.175 eura

Bez autora
Sep 11 2011

Svaki zaposleni građanin Crne Gore duguje bankama u prosjeku 5.175 eura. Krediti su i dalje ispod nivoa prošle godine, međutim, bilježe trend blagog rasta sa rekordno niskog nivoa u aprilu ove godine. Zaduženost po glavi stanovnika na kraju maja iznosila je 1,348 eura, dok je zaduženost po zaposlenom u padu od početka godine i iznosi 5.175. Ukupni depoziti kod banaka su takođe na nižem nivou u odnosu na prošlu godinu, i ponovo počinju blagi rast u odnosu na kraj i kvartala 2011, pri čemu su depoziti stanovništva veći u odnosu na prošlu godinu i bilježe konstantni rast. Ukupni krediti su na kraju juna 2011. godine iznosili 2,05 milijardi eura i niži su za 5 odsto u odnosu na decembar 2010. godine, mada treba napomenuti da je u martu 2011. zaustavljen dugi silazni trend da bi u maju bio zabilježen blagi rast aktivnosti. Krediti privredi su krajem juna 2011. godine iznosili 1,06 milijardi eura i neznatno su smanjeni u odnosu na prethodni mjesec.

Svaki zaposleni građanin duguje bankama 5.175 euraSvaki zaposleni građanin Crne Gore duguje bankama u prosjeku 5.175 eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija dostavljeni Portalu Analitika.

Prema podacima Vlade, krediti su i dalje ispod nivoa prošle godine, međutim, bilježe trend blagog rasta sa rekordno niskog nivoa u aprilu ove godine.

- Zaduženost po glavi stanovnika na kraju maja iznosila je 1,348 eura, dok je zaduženost po zaposlenom u padu od početka godine i iznosi 5.175. Ukupni depoziti kod banaka su takođe na nižem nivou u odnosu na prošlu godinu, i ponovo počinju blagi rast u odnosu na kraj i kvartala 2011, pri čemu su depoziti stanovništva veći u odnosu na prošlu godinu i bilježe konstantni rast.

Ukupni krediti su na kraju juna 2011. godine iznosili 2,05 milijardi eura i niži su za 5 odsto u odnosu na decembar 2010. godine, mada treba napomenuti da je u martu 2011. zaustavljen dugi silazni trend da bi u maju bio zabilježen blagi rast aktivnosti. Krediti privredi su krajem juna 2011. godine iznosili 1,06 milijardi eura i neznatno su smanjeni u odnosu na prethodni mjesec.

Podaci pokazuju da se kreditna aktivnost stabilizovala u periodu mart-maj 2011. godine poslije dugog silaznog trenda od sredine 2008. godine uzrokovanog posljedicama finansijske krize. Pad kreditne aktivnosti je uzrokovan raščišćavanjem bilansa banaka, padom ekonomske aktivnosti i povedanjem rizika uzrokovanog značajnim povedanjem nelikvidnosti. Na ovo se može dodati i nedostatak dobrih projekata koje bi banke bile spremne i voljne da finansiraju. Krediti stanovništvu su u junu 2011. godine iznosili 855,8 miliona eura, navodi se u Vladinoj analizi ostvarivanja ekonomske politike za prvih šest mjeseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik